Kiemelt kép

Visual Studio Online, UWP+Win32, új Terminal és Linux kernel - Microsoft Build 2019

Egy hete volt a Microsoft szokásos, éves fejlesztői konferenciája, a BUILD Seattle-ben, ahol több fontos bejelentést is tettek. Ebben a posztban ezekre szeretnék kitérni. 

Visual Studio Online

A Microsoft webes felületen, tehát böngészőből elérhetővé fogja tenni a Visual Studio Code nevű alkalmazását, amelyet open source fejleszt egy egész nagy fejlesztői közösség segítségével. Rengeteg plugin elérhető már hozzá és többek között nagy előnye, hogy bármilyen platformon használható az eleve webes technológia alapokkal rendelkező program. Most azonban Visual Studio Online néven erre alapozva létre szeretnének hozni egy böngészőből (mindenféle letöltés nélkül) használható verziót, amelyet kiegészítenek olyan eszközökkel, amelyek lehetővé teszik a csapatszintű online fejlesztést (IntelliCode, élő kódmegosztás, egyéb VS-pluginok).

További részletek itt: online.visualstudio.com

.NET + .NET Core

A cég bejelentette, hogy megszünteti a két külön szálon fejlesztett .NET és .NET Core keretrendszereket és a jövőben egységes néven fejlesztik tovább a .NET Core-t és minden platformon ez lesz elérhető. Természetesen a platformfüggő funkciók is megmaradnak (pl. WPF). Részletek itt.

Win32 + UWP

Az is kiderült a konferencián, hogy a Microsoft a jövőben egy szintre akarja hozni az eddig szintén külön fejlesztett UWP-t és Win32-t. A cél, hogy mindkettő ugyanazokat tudja majd és az eddigi “szakadékot” megszüntessék a két fejlesztési modell között. A jövőben egységesen Windows apps címmel fognak hivatkozni mindkét alkalmazástípusra. Részletek itt.

Windows Terminal

A Microsoft egy új parancssort fejleszt, amely már a 3. parancssori interfész lesz a Windows-ban a Windows Parancssor és a PowerShell mellett. Az új Terminal app egy sokkal letisztultabb és modernebb parancssor lesz. Többek között képes lesz tabokat kezelni, amit pl. Linuxok esetében láthattunk korábban.

További részletek itt. A forráskód pedig a cég GitHub repojában elérhető.

WSL2: Linux kernelt kap a Windows

A vállalat bejelentette a WSL (Windows Subsystem for Linux) legújabb verzióját, amely komoly változásokat hoz a Windows-ban. Valamikor nyáron várható az előzetes kiadásokban, mint Windows rendszermag komponens. Tehát sokkal szorosabban fog beépülni, mint a WSL első verziója, ami eddig is lehetővé tette, hogy opcionálisan letölthető bash szoftvert és linux funkcionalitást kapjunk. 

A Windows induláskor a legfrissebb linux kernelverziót (4.19) fogja megkapni és folyamatosan jönnek majd a frissítések, amint új kernel jelenik meg. Erről bővebben itt lehet olvasni. A friss információkért érdemes követni a Microsoft Command Line blogját, ahol fontos részleteket közölt a WSL2 újdonságairól is. 

További információk

A fent említett fontosabb bejelentések mellett még számtalan újdonság, érdekesség és részletes információk hangzottak el a Keynote-on. Illetve minden további session felvétele is megtalálható a hivatalos BUILD weblapon.

BUILD logo © Microsoft


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!